Domines l’art de la oratòria? i com portes això de fer reunions i trobades online? El passat divendres 26 de febrer vam desenvolupar la primera sessió del curs d’oratòria digital. Molts dels alumnes es van apuntar a la formació buscant consells per poder treure’s de sobre el pols accelerat abans de les exposicions orals, per relaxar la respiració, en definitiva, per calmar els ànims i sortir triomfants de la reunió. A continuació et detallem alguns consells i tècniques per millorar la teva oratòria!

Aida Fuentes – Impulsora de Nerine Comunicació

Com ha canviat la manera de relacionar-nos amb la pandèmia! Quantes reunions que fem ara online i, mentre les apps i eines digitals es posen al dia per permetre’ns tècnicament trobar-nos a distància, nosaltres no sabem com fer-ho per actualitzar les nostres habilitats comunicatives a la mateixa velocitat. Seguim tenint por escènica! Com podem remeiar-ho? Quines tècniques puc desenvolupar per deixar de patir fent aquestes reunions?

Abans de res us diré que aquesta por, aquests senyals físics que manifestem són un senyal inequívoc d’una mala visualització que fem de nosaltres mateixos i del moment de la presentació. Si ens sentim nerviosos i nervioses és perquè prèviament ens hem visualitzat fent malament l’exposició. El primer que ens cal és aprendre a dominar la nostra ment per fer que ens ajudi a empoderar-nos! Imaginar-nos com fem la reunió, webinar, etc., i que l’acabem sense patir, ens ajudarà a relaxar-nos. 

Ara bé, aquest és tan sols un gra de sorra d’una muntanya de consells que ens poden ajudar. 

Primer de tot cal deixar clar que un bon orador no neix, es fa! Per tant ser conscients de les nostres mancances i voler-les millorar ja ens fa, directament, millors oradors!

Però l’oratòria (entesa com l’art d’una comunicació clara i objectiva amb el públic) no és només el missatge verbal i les paraules que oferim, és molt més! Sabies que les paraules suposen només el 7% del missatge que transmetem? El 55% del significat el posa la comunicació no verbal, és a dir, el que fem amb el nostre co. El 28% del missatge que oferim, en canvi, és derivat de la nostra veu (comunicació para verbal). Si tenim aquestes xifres en ment, per què ens centrem només en el nostre missatge i en el nostre discurs?

És cert que treballar i interioritzar bé el discurs ens ajudarà. però de ben poca cosa serveix un missatge après i interioritzat si no ens surten les paraules fluidament quan toca. 

Algunes de les tècniques que ens poden ajudar a afrontar la por a actuar en públic és conèixer la nostra audiència. És evident que tots tenim por a allò que desconeixem! Però el fet de poder posar nom, saber les característiques, inquietuds, necessitats de qui tindrem al davant ens relaxarà. En Marketing Digital aquí vindriem a definir el buyer persona. Saps a qui et dirigiràs? 

Sembla que parlem en tot moment d’oferir un missatge, de parlar i comunicar. El nostre èxit també recau en el fet que sapiguem escoltar. Hem de tenir una escolta activa i empàtica per fer que els usuaris es sentin integrats en el nostre discurs i a gust. Si veiem que badallen, creuen de braços, agafen el mòbil, etc, és moment d’oferir fer una dinàmica, fer una pregunta, posar un vídeo, etc. per intentar despertar interacció. Entenem la oratòria també com una voluntat de servei, ens preocupem per l’altra persona, perquè rebi el missatge i per resoldre les seves necessitats. 

Podria ser que mai abans us haguéssiu plantejat una exposició que heu de fer vosaltres mateixos/es com un exercici de servei, on és tant o més important escoltar empàticament que parlar. 

Arribats a aquest punt us proposo també de fer exercicis per estimular la vostra escolta empàtica. Concentreu-vos en els sorolls que sentiu i enumereu-los, podeu prestar-hi atenció a cada un d’ells per separat. Podeu repetir aquest exercici també en situacions quotidianes vostres. Aquest exercici us permetrà aguditzar les vostres capacitats mentre esteu exposant un punt per poder fer varies coses a l’hora: comunicar i tenir cura que el vostre missatge arribi adequadament!

Ens cal connectar. I per connectar ens cal mirar-nos als ulls. Les presentacions tipus power points són un suport i també ens ajuden a treure nervis. Ara bé, no és convenient que les utilitzis el 100% del temps ni que les llegeixis fil per randa, això transmet poca preparació! En canvi una mirada, un somriure, són tècniques genuïnes que, a part d’integrar als usuaris, també ens aporten veracitat. Procurarem mirar sempre als ulls de les persones o, en cas de tractar-se d’una trobada online, mirarem directament a la càmera. 

Un exercici útil que pots fer per ajudar-te a millorar la teva oratòria i comunicació és gravar-te en vídeo. Grava’t parlant d’algun tema que t’agradi i dominis. Pots gravar-te també una vegada t’hagis estudiat el discurs que vols exposar. Després visualitza el contingut i anota tot allò que creus que has de millorar. Pots fer aquest exercici juntament amb algú amb qui tinguis confiança i podeu intercanviar opinions. Quan vegis el vídeo fixa’t en com mous les mans i el cos. Les mans són unes grans aliades que ens ajuden a ilustrar missatges!

Arriba el moment de la veritat, i estem fets un sac de nervis. Concentra’t en la teva respiració, t’ajudarà a oxigenar el cos i et farà sentir millor. 

El dia de… mima’t. descansa el dia anterior, regala’t un esmorzar, lleva’t amb música positiva, fuig de les situacions d’estrès. Connecta’t amb el teu jo que visualitzes fent la millor exposició de la teva vida! Uns minuts abans d’entrar i començar pots concentrar-te en fer llistes d’allò que t’agradaria fer, enumera platges, menjars, qualsevol cosa que no tingui a veure amb l’exposició

Pots pensar que això és una bajanada perquè precisament el que necessitem és concentrar-nos en el què direm. Però us diré que aquesta tècnica és una manera fantástica de relativitzar la situació, de donar-li la importància que realment té i fer fora els nervis. Pensa que prèviament ja has estudiat el teu missatge i has practicat. Uns minuts abans el teu cap no pot absorbir profitosament informació per aplicar-la en la presentació. 

Si ets d’aquelles persones que ha de batallar amb els tics del llenguatge aquests els detectaràs molt bé quan et gravis en vídeo, com proposàvem anteriorment. Un cop sàpigues quin és el teu tic, intenta substituir-lo per un silenci i intenta després introduir aquests silencis de manera natural d’entre el teu discurs!

I és que els silencis són uns grans aliats! Martin Luther King, en el seu discurs Jo tinc un somni va utilitzar magistralment els silencis, i va pronunciar una mitja de 92 paraules per minut (quan la mitja són unes 150!).

Visualitzar discursos èpics que et motivin i t’agradin també et pot ajudar a inspirar-te i a trobar la teva millor versió com a orador,  el registre que et fa sentir còmode i et defineix. 

Amb tot no podem acabar sense fer un repunt a la part digital. Tot, absolutament tot comunica. I per tant ens cal ser conscients del que tenim al voltant, de com anem vestits, hem de procurar que res s’interposi entre la càmera i nosaltres (una tassa de café, una ampolla, pintallavis de cacau, etc), perquè pot distreure l’atenció de qui ens escolta. Tingues cura dels detalls, de l’enquadrament i de l’aire que hi ha al teu voltant, intenta fer la reunió en un lloc tranquil, millor amb llum natural i sense gaire enrenou, t’ajudarà a concentrar-te millor a tu i als que t’escolten. 

Com a conclusió t’envio molts ànims per experimentar amb el teu discurs i autosuperar-te! Aconseguim vèncer les pors afrontant-les i els consells detallats en aquesta entrada et poden ser de gran utilitat. D’altra banda pels que em coneixeu sabeu que sóc una gran fan dels SOMRIURES! Practica’l! fins i tot amb mascareta! 🙂

Sabies que els somriures ens fan, encara que no haguem pronunciat ni una paraula, directament més llestos? N’estic segura! i és que n’hi ha que diuen que el somriure és l’idioma de les persones intel·ligents… què en penses? 

En parlem a les xarxes i a les formacions!!

Aida Fuentes